datum

Programmet använder mycket sofistikerade algoritmer från Solar Azimuth, Declination och Sun Strength som automatiskt spårar solens position över vilken punkt som helst på jordens yta varje timme varje dag på året. De resulterande solvinklarna beräknas sedan mot de olika orienterade vägg-, fönster- och takföreningens vinklar, i samband med ytfärgreflektans och markreflektansvärden plus tillfällig tilltäppning och permanent skuggningsfaktorer, för att exakt beräkna effekterna av solstrålningens värmevinst. (Fördelarna med ett unikt datorprogram för att utföra sådana uppgifter borde nu bli mycket uppenbara!) Genom att ändra tider och datum i de medföljande inmatningsrutorna kan man omedelbart göra jämförelser mellan effekterna av Solar Gains vid dessa olika tidpunkter.

Programmets tid på året fungerar som standard till 21 juni för att indikera typiska "värsta fall" förhållanden för den norra halvklotet i världen och 21 december för att indikera typiska "värsta fall" förhållanden för södra halvklotet.

Tid på dag, dag i månad och månad på året kan alla justeras genom att klicka på ikonen Datum och tid längst upp till höger i programmets huvudformulär. Denna funktion visar också dag- och nattskugga över en världskarta.

Alla tider som visas och används av programmet är lokalt geografiska soltider och inkluderar därför INTE några justeringar för dagsljusbesparing.